Architecture & Space

In a past life, I told the story of spaces.
The Coin Building
The Coin Building

Full rendering of the Coins Building, a mixed use tower located in Princeton, NJ.

Coins Building Presentation
Coins Building Presentation

Columns from left to right: 1) Volumes show visions and relationships between program within the Coins Building structure. 2) Sections show cohesive experience in the interior. 3) Plans show programmatic requirements. 4) Renderings demonstrate how organic forms and openings allow for transparency in views and experience.

Coin Buildings Model
Coin Buildings Model

String in the model show programmatic connections throughout the Coins Building.

The Coin Building
The Coin Building

Full rendering of the Coins Building, a mixed use tower located in Princeton, NJ.

1/4
The Coins Building

 

Advanced Design Studio w. Ron Witte Princeton University, 2009

 

The Stack of Coins Building stacks five stories of corporate offices and a grocery store in its core while its center stories, thrust out in an arc suspended over railroad tracks, forms a parking garage. The sense of precariousness establishes a theme of connections that holds the design’s programmatic elements together.

The Fibonacci Room
The Fibonacci Room

Inspired by the Fibonacci sequence, this structure explores the opportunities created by horizontally and vertically offsetting circular stacks.

Fibonacci Room Presentation
Fibonacci Room Presentation

1) Strategic offsetting can create elegant solutions to program requirements, highlighted in red, that are in harmony with the formal sensibilities of the structure. 2) Taking sections of the building reveals that the spaces are interconnected. 3) The offsets occurring in this structure make it difficult to distinguish between different floors and walls. The experience is very much like walking around a room: open, connected, flowing.

The Fibonacci Room
The Fibonacci Room

Inspired by the Fibonacci sequence, this structure explores the opportunities created by horizontally and vertically offsetting circular stacks.

1/2
The Fibonacci Room

​​

Advanced Design Studio w. Ron Witte Princeton University, 2009

 

The sculptural building explores relationships among the thematic idea, form, and function.

 

As an exercise in form and precursor to the Stack of Coins Building, this structure explores the opportunities created by horizontally and vertically offsetting circular stacks. Beginning with a Fibonacci spiral, the normally autocratic circle grows more versatile as more forms are added.

Judd Conference Room
Judd Conference Room

The long, narrow site initially posed a challenge to the library redesign. However, stacking the program and simultaneously preserving transparency turned what could have been a stuffy, claustrophobic space into an airy, sun-filled refuge and study area.

Judd Library Elevation
Judd Library Elevation

Volumes are first categorized by subject into primary colors; topical overlaps and relationships create a gradient. Tinted with this gradient, the façade allows sunlight to project the code onto shelves.

Judd Library Model
Judd Library Model

Early model of the Judd Library Redesign.

Judd Conference Room
Judd Conference Room

The long, narrow site initially posed a challenge to the library redesign. However, stacking the program and simultaneously preserving transparency turned what could have been a stuffy, claustrophobic space into an airy, sun-filled refuge and study area.

1/6
Judd Library Redesign

​​

Junior Design Studio

w. Stephen Cassell & Adam Yarinsky Princeton University, 2009

 

The late sculptural artist Donald Judd owned a collection of over 10,000 books currently located on his ranch in Marfa, Texas. The Judd Library redesign uses the site of his 101 Spring Street loft to create a new home for the collection inspired by Judd’s novel use of color, light, and minimalist ideals.

Mobius Envelope
Mobius Envelope

Perspective drawings of the mobius envelope folds, with an unfolded diagram below.

Mobius Envelope Model
Mobius Envelope Model

The white strip creates program by snaking through and creating folds within the space provided by the solid cardboard foundation.

Precursor to Mobius Envelope Model
Precursor to Mobius Envelope Model

A cardboard model whose section is inspired by a Klee Painting.

Mobius Envelope
Mobius Envelope

Perspective drawings of the mobius envelope folds, with an unfolded diagram below.

1/4
Mobius Envelope

​​

Intro Studio w. Catherine Seavitt Princeton University, 2007

 

This spatial study sought to take a simple foundation and add program with a broad stroke. I use a continuous white envelope whose folds provide for circulation and programmatic elements, and wrap it around the original frame like a Mobius strip. The sketch below conveys how each fold is constructed to accommodate the small user's scale.